Top 10 webdesign trends in 2023

Webdesign trends veranderen voortdurend. De technische mogelijkheden lijken eindeloos te zijn en we zien dat ontwerpers en designers eerdere ontwerpen opnieuw willen introduceren, hierbij wordt er ook geëxperimenteerd met nieuwe technieken. Toch zijn er ook nog de wat ‘oudere’ website stijlen die niet snel zullen verdwijnen. Wij hebben voor jou de top 10 webdesign trends in 2023 opgesteld

De top 10 webdesign trends in 2023

1. Dark mode

Webdesigns in dark mode is iets wat steeds vaker terugkomt. Het ziet er niet alleen strak en modern uit, het is ook prettig voor je ogen. Daarnaast laat het kleuren en andere elementen beter naar voren komen door het grote contrast.

2. Minimalistische navigatie

Webdesigns worden door het opkomen van wearables zoals smartwatches tot het uiterste getest. Het gebied wat daardoor het meest getroffen wordt is het menu. De laatste tijd is het menu steeds kleiner en eenvoudiger geworden waardoor websites nu ook gemakkelijk zijn te gebruiken op mobiele devices. Een minimalistische navigatie neemt voor de gebruiker veel moeilijkheid weg. Hoe minder de gebruiker hoeft na te denken over te bewegen, hoe langer hij gebruik zal maken van je website. Daarnaast wordt het beeldmateriaal steeds belangrijker. Steeds meer websites gebruiken grootschalige foto’s en video’s waarbij er zo min mogelijk teksten en navigatie elementen aan te pas komen.

3. Schaduwen en zwevende elementen

Bij deze trend draait het om het meer creëren van diepte. Zo voegen schaduwen en zwevende elementen meer interesse en diepte toe en geven ze je pagina een 3D look. Als ontwerper kun je net dat extra beetje pit toevoegen aan je 2D ontwerp met een zachte schaduw of een element. Deze effecten zorgen ervoor dat het lijkt alsof de elementen over elkaar zweven.

4. Afbeeldingen met een verhaal

De tijd van stockfoto’s lijkt langzamerhand voorbij te gaan. Bedrijven kiezen ervoor om hun eigen identiteit te laten zien op het internet. Door afbeeldingen van de echte mensen achter een bedrijf te tonen worden merken herkenbaar. Bedrijven kunnen zich op deze manier onderscheiden van de concurrentie.

5. Vervagingseffecten

Een ‘blurry’ laag is de nieuwe webdesign trend in 2023. Of het nu gaat om het vervagen van een deel van een beeld of het buigen of uittrekken van een afbeelding, door het vervagingseffect ontstaat er een dynamische verrassing.

6. Mobile first

Misschien kunnen we al niet meer spreken over een trend, maar mobile first hoort zeker in dit lijstje. Er is sinds de afgelopen jaren nog steeds een stijging te zien in het percentage mobiele gebruikers. Dit blijft dan ook een belangrijk onderdeel van de gebruiksvriendelijkheid van een website. Zo’n 60-70% van de bezoekers op een website doet dat met een mobiele device.

7. Oversized fonts

Oversized fonts wordt steeds meer gebruikt in het huidige webdesign. Het betekent niets meer dan het extreem uitvergroten van een kop of tekst. Het trekt de aandacht van de bezoeker en het geeft de bezoeker meer rust om de pagina volledig te scannen. Ook dragen deze oversized fonts goed bij het boosten van de SEO, de vindbaarheid van jouw website.

8. Meer witruimte tussen verschillende koppen

Witruimte in webdesign komt steeds vaker terug en het heeft meerdere voordelen. Door het toevoegen van witruimte ontstaat er meer rust en trekt het de aandacht naar een bepaald hoofdproduct op de website. Weinig tot geen witruimte schrikt mensen af doordat verschillende blokken/secties niet gescheiden zijn. Dit zorgt voor chaos.

9. Scroll effecten

Scroll effecten brengen je website tot leven en kunnen voor meerdere elementen gebruikt worden. De website gebruiker wordt door deze verschillende effecten getriggerd en tijdens het scrollen gebeurd er altijd wel iets waardoor de gebruiker volledig in-to je website is.

10. Social media koppelingen

Hoewel dit misschien niet alleen een trend is van 2023, blijft dit iets wat veel gebruikt wordt. Wie wil er nou namelijk niet meer volgers op Instagram, Facebook, Tiktok en LinkedIn? Website en webshop eigenaren proberen met behulp van social media je te overtuigen om een product of dienst aan te schaffen. Mocht een gebruiker na het bezoek van een website nog niet geheel overtuigd zijn van de producten en/of diensten, maar gaat hij het bedrijf wel volgen via social media, dan is de kans aanwezig dat hij door social media getriggerd wordt om alsnog tot koop over te gaan. Social media koppelingen worden vaak gebruikt in de footer (de voet) van websites.

Meer weten? Neem contact met ons op

Jouw online zichtbaarheid boosten?

Bakkie doen? Thee? Pilsje? Wijntje?

Faq